FREEDOM! FOREVER!



::: lalu :::

0 comments



Jam lima pagi
Daku tersedar dari lamunan mimpi
Ku rasa damai di hati
Kala semua insan senang lena diulit selimut indah
Rasa syukur masih bernafas di bumi nyata
Berpijak meneruskan kehidupan

Jam bertambah seminit lagi
Masa pasti berlalu
Tidak mahu sia-siakan walau sekelumit waktu
Setiap masa adalah pinjaman
Masa esok tiada jaminan

Jam lagi sepuluh minit lima tiga puluh
Terkenang masa yang lalu
Masa muda remaja
Riang dan ria
Kini dalam menuju dewasa
Matang segalanya

Jam enam pagi
Beduk di masjid diketuk
Azan merdu dari muazzin
Marilah bangkitlah
Tunaikan solat
Apalah guna masa seribu tahun andai
Tiang agama dilupakan
Apatah agama sendiri tidak diendahkan
Pohonlah, pintalah redhaNYA dan petunjukNYA

Salam lima pagi

p/s : mulai hari ini. Saya. Akan mula menulis di dalam `word` dahulu sebelum `paste` di `blog`. Ini kerana semalam sudah penat menulis sehingga akhir tiba-tiba `mozilla firefox` muiong lagi. Adeh. Oh sekarang tengah jam lima pagi lebih sedikit. Sebab itu karya konon-konon di atas bertajuk lima pagi. Semalam saya sudah memulakan kerjaya di pejabat. Ia pejabat. Alhamdulillah semua berjalan lancar. Saya akan membantu di dalam `teacher workshop` modul, modus operandi dan segala yang berkaitan. Hari ini pula saya akan menjaga `science centre`. Esok cuti! Malam tadi tidak tahu kenapa lapar sungguh dan makan pula kenyang sungguh Alhmadulillah! Moga hari ini lebih diberkati dan dirahmati insyaAllah. Salam hari ahad semua!

kata – kata ini hari : Remember, Red, hope is a good thing, maybe the best of things. And no good thing ever dies. ( Andy Dufresne in The Shawshank Redemption )

laman web hari ini : How Stuff Works
( Learn How Everything Works !!! )
_________________________________________________________________


::: cempaka :::

0 comments



...........................................................
Kumpulan : Spring

Judul : Cempaka Di Rembulan
.........................................................................

Doa sepiku ini
Dihiasi bunga cempaka
Mengiringi kembaramu

Cinta yang asli
Oh kekasih ku...
Kerinduan bersama masih bermain di jiwa
Engkau tetap kucintai
Namun rembulan tak mungkin berkembar siang

Di tepiku kenangan silam
Mengusik-usik naluri ini
Di depanku hidup yang tanpamu
Kau kekasihnya pencinta yang abadi...
Oh... Pencinta abadi

Hanya jemarimu telah digantikan
Dingin salju dan air mata
Yang kian lenyap dan terbenam

Kerana syurga yang kita idamkan
Kita terpisah di dalam igauan
Engkau hampiri aku yang tertinggal menantikan
Saat-saat bersamamu...

p/s : lagu lama dari spring berjudul cempaka di rembulan. sengaja melayan lagu lama. tekanan tadi sudah panjang merepek. tiba-tiba firefox ini terus `hang`. hang nadim betullah! uhuks. masih tiada idea untuk berkarya. esok mahu bekerja lagi. bukan bekerja! bersukarelawan. ngeh ngeh ngeh ngeh. kejap lagi mahu makan malam bersama ghadaffi dan beberapa rakan lama dari SRKTN. lapar~ layans~ jumpa esok di KLCC!

kata - kata ini hari : "I know you're out there. I can feel you now. I know that you're afraid. You're afraid of us. You're afraid of change. I don't know the future. I didn't come here to tell you how this is going to end. I came here to tell you how it's going to begin. I'm going to hang up this phone, and I'm going to show these people what you don't want them to see. I'm going to show them a world without you. I'm going to show them a world without rules or controls, without borders or boundaries. A world where anything is possible. Where we go from there is a choice I leave to you." ( Neo in MAtrix )

laman web hari ini : Projek Tekad
( Projek Tekad is a community development project developed and organised by young professionals under the Young Professionals Chamber Malaysia (PROMUDA). The project is fully sponsored by RHB and is supported by the Ministry of Education. PETROSAINS The Discovery Centre, KLCC is Projek Tekad's science partner. )
________________________________________________________________


::: tetap ::

0 comments




.............................................
GARBAGE LYRICS

"A Stroke Of Luck"
.............................................................

Hanging by threads of palest silver
I could have stayed that way forever
Bad blood and ghosts wrapped tight around me
Nothing could ever seem to touch me

I lose what I love most
Did you know I was lost until you found me?

A stroke of luck or a gift from God?
The hand of fate or devil's claws?
From below or saints above?
You came to me

Here comes the cold again
I feel it closing in
It's falling down and
All around me falling

You say that you'll be there to catch me
Or will you only try to trap me
These are the rules I make
Our chains were meant to break
You'll never change me

Here comes the cold again
I feel it closing in
You're falling down and
All around me falling

Stroke of luck or a gift from God?
Hand of fate or devil's claws?
From below or saints above?
You come to me now

Don't ask me why
Don't even try

A stroke of luck or a gift from God?
The hand of fate or devil's claws?
From below or saints above?
You came to me

Here comes the cold again
I feel it closing in
It's falling down and
All around me falling

Falling, falling
Falling, falling
Falling, falling.

p/s : syukur Alhamdulillah kawan sudah dapat gaji belanja makan di klcc. kenyang benget! yerlah 2 minggu makan ala kadar sahaja. makaseh! oh hari ini menjaga di molekul molekul bersama rakan sekerja yang semalam di hiliran. tidak ramai sangat orang. makan tengahari di BSN pula. petang diminta oleh kak sya dari vmu untuk bekerja di pejabat pula bermula dari sabtu. dengan teragak-agak mengiyakan sahaja. sukar menolak. minggu depan latihan seminggu dan kalau berjaya akan kekal di pejabat dan kalau tidak akan ditendang semula ke centre semula. oh terabur ayat! biarkan. whateverrr bak kata bibi. banyak borak-borak panjang dengan rakan-rakan ini hari. ya masa depan. ya. esok cuti! oh. rasa mau bersajak tapi tiada idea kerna minda terlalu pantas bergerak ini hari. layan `garbage` jer ini malam. lagu atas cambest jeks.`garbage` merupakan salah satu kumpulan alternatif yang masyuk juga. salam malam jumaat!

kata - kata ini hari : "Kepala boleh panas, tetapi hati harus tetap dingin."

laman web hari ini : LimKokWing University College Of Creative Technology
_______________________________________________________________


::: empat :::

0 comments




=================================================
Kumpulan : Damasutra

Tajuk : Umpama Mimpi Dalam Mimpi
====================================================

Kenangan bersamamu kasih
Seumpama mimpi di dalam mimpi
Terasa engkau di sisi
Menemaniku saban hari

Pabila kupejamkan mata
Akan terasa hangatnya asmara
Walaupun sekian lama
Telah terpadam cinta kita

Luka yang tak terasa
Mengalair darah yang tak berwarna
Bagai jeritan tanpa
Suara

Tangisan dalam ketawa
Sedu sedan menjadi syair cinta
Terasa ingin ku sentuh
Bayanganmu

Walau hanya seketika cuma
Agar hilang rindu dan dahaga
Agar pulih semangat kasih dan mesra
Seperti baru kenal cinta

Kenangan bersamamu kasih
Membakar gedung fikiranku kini
Terasa hidupku ini
Umpama mimpi dalam mimpi

Umpama mimpi dalam mimpi

p/s : lagu lama dari `damasutra` bertajuk `umpama mimpi dalam mimpi`. kadangakala mimpi memang amat misteri. rasa tidak mahu bangun dari mimpi. mahu terus lena dibuai mimpi indah dan terus bermimpi. kadangkala apabila kita melalui atau mengalami sesuatu keadaan kita pasti teringat oh macam pernah bermimpi perkara ini. realiti selalunya amat memedihkan dan tidak kurang sangat menggembirakan. saban beberapa ketika selepas masa penuh terisi terasa bagai masa berjalan pantas. sebelum ini terasa lambat jua. oh. ini hari bertugas lagi di hiliran aka downstream. menarik menjaga di sana kerana ramai dan hari ini ramai bebudak sekolah mahupun bebudak tabika yang suka menjelingkan lidah mereka. apa kejadahnya! tidak kurang yang bertelefon kamera menangkap gambar. sempat berbicara ilmiah dengan rakan-rakan baru. ya pembelajaran tanpa sempadan. esok hari terakhir latihan dalam pekerjaan sebelum diserapkan sebagai sukarelawan sebagai rasmi dan berbaju meroon pula. sudah mahu masuk mei. cuba dan terus mencuba melaraskan diri lagi. mahu ketiduran kemimpian lagi. mahu lupakan dilemasasi yang melanda. salam hujung mei semuanya.

kata - kata ini hari : makin berjalan, makin luas pemandangan, makin lebar dimensi, makin komplikasi definasi, makin faham alam, makin kenal diri sendiri ( reef )

laman web hari ini : Nik.Nazmi.Com
( A corporate legal executive by day, an opinionated Malaysian citizen at all times. With a side interest in football, books and coffee. )
_____________________________________________________


::: gubra :::

0 comments



......................................................................................................................
Miss You Love = Silverchair
Music and lyrics by Daniel Johns
©1999 Sony/ATV Music Publishing Australia/Big Fat Llama Music
--------------------------------------------------------------


Millionaire say
Got a big shot deal
And thrown it all away but
But I'm not too sure
How I'm supposed to feel
Or what I'm supposed to say

But I'm not, not sure,
Not too sure how it feels
To handle every day
And I miss you love

Make room for the prey
'Cause I'm coming in
With what I wanna say but
It's gonna hurt
And I love the pain
A breeding ground for hate but...

I'm not, not sure,
Not too sure how it feels
To handle everyday
Like the one that just past
In the crowds of all the people

Remember today
I've no respect for you
And I miss you love
And I miss use love

I love the way you love
But I hate the way
I'm supposed to love you back

It's just a fad
Part of the teenage angst brigade and
I'm not, not sure,
Not too sure how it feels
To handle everyday
Like the one that just past
In the crowds of all the people

Remember today
I've no respect for you
And I miss you love
And I miss use love

Remember two days
I've no respect for you
And I miss you love
And I miss use love

I love the way you love
But I hate the way
I'm supposed to love you back

p/s : Alhamdulillah sudah pulang hari ke-3 pekerjaan dalam latihan. hari ini menjaga di galleria aka science play station. agak kurang orang pula kecuali beberapa sekolah yang menghadirkan diri. tiadalah buhsan apa cuma kurang ceria kerana tidak ramai orang seperti hujung minggu. banyak juga yang dipelajari hari ini. best juga melayan budak budak sekolah dan anak mat salleh yang super aktif sekali. oh tengahari di cold storage sahaja. rasa exhausted pula ini hari. masyuk sunggu semalam tidur selepas menelan panadol dan ubat selsema. macam biasa melepakkan diri bersama rakan rakan seperjuangan selepas bekerja. pusing sebentar ke MPH melihat banyaknya buku buku yang menjadi idaman namun ongkos tiada. oh pilihanraya sarawak tidak lama lagi. malas rasanya mau ambil `port` sudah. andai saya seorang dan segelintir sahaja orang yang `berkesedaran` buat apa. lagipun sarawak pun. masa berehatan sebentar kut. tahlah. tidak tahu. masa memantapkan diri kut. mantap dari apa? dengan apa? mengapa? dilema pun ada. sedap pula lagu lama di atas `miss u love` dendangan `silverchair`. lupa pula saya memang peminat silvercahir kerana silverchair juga kumpulan grunge. oh. Al-Fatihah buat Allahyarham Tun Ghaffar Baba dan Allahyarham Haziq bekas pelajar PKLN. ada orang besar itu suruh walau ada kes ini bertenang. cool sahaja. entahlah. fikirkanlah. saya penat memikirkan seorang. mungkin semua orang penat fikir gossip encik mawi dan siapa bakal juara akademi fantasia ke 4 pula. banyak sungguh pengaruh Faisal Tehrani. mari sambung baca `Advencer Si Peniup Ney`. salam malam.

kata - kata ini hari : * Ini blog saya jadi saya boleh sahaja meluahkan pandangan saya. Kalau saya tak cegah kemungkaran ini dengan tulisan maka saya mengabaikan satu kewajipan. Anda suka atau tidak, setuju atau tidak itu anda punya pasal.Hidayah seperti cahaya tak menyapa kamar yang tidak dibuka jendelanya ( Faisal Tehrani )

laman web hari ini : ZeroToHundred
( Zerotohundred.com -The Automotive Enthusiasts' Network )
________________________________________________________________


::: sempadan :::

0 comments



...............................
Artist(Band): Tenacious D
Title : Wonderboy Lyrics
...............................................

High above the mucky-muck, castle made of clouds,
There sits Wonderboy, sitting oh so proudly.
Not much to say when you're high above the mucky-muck.
Yeah, yeah.
Wonderboy, what is the secret of your power?
Wonderboy, won't you take me far away from the mucky-muck man?

[spoken]
Now it's time for me to tell you about Young Nastyman,
archrival and nemesis of Wonderboy, with powers comparable to Wonderboy.
What powers you ask? I dunno, how 'bout the power of flight?
That do anything for ya? That's levitation holmes.
How 'bout the power to kill a yak, from 200 yards away...
with mind bullets! That's telekinesis, Kyle.
How 'bout the power, to move you?

[sung]
History of Wonderboy and Young Nastyman,
Riggah-goo-goo, riggah-goo-goo.
A secret to be told, a gold chest to be bold,
And blasting forth with three-part harmony, go!
Wonderboy, what is the secret of your power?
Wonderboy, won't you take me far away from that mucky-muck man?

[spoken]
Well, Wonderboy and Young Nastyman joined forces;
they formed a band the likes of which have never been seen,
and they called themselves Tenacious D. That's right,
[sung]
Me! And KG!
[KG (spoken):] That's me.
[sung]
We're now Tenacious D!
Come fly with me, fly!

Wonderboy, what is the secret of your power?
Wonderboy, won't you take me far away from the mucky-muck man,
Oh!
[spoken]
Take my hand!
Young Nastyman, and we'll fly!
Bring out your broadsword.
There's the hydra.
Slice his throat!
And grab his scrote.
You take the high road,
I'll take the low.
There, the crevasse,
Fill it with your mighty doucche.

p/s : lagu cambest dari Tenacious D yang dianggotai oleh jack black. muzik yang agak heavy juga. pandangan yang berbeza saya baca tentang filem Gubra dari Faisal Tehrani. saya pun belum melihat cerita tersebut. laksana sempadan dua orang yang hebat dalam bidang penulisan dan dapat melihat sesuatu yang biasa ada namun dengan lebih mendalam lagi. no komen sebab tidak tengok lagi. silap mungkin semalam mempromo laman web kak Yasmin tetapi kita boleh membaca hendaklah pula menapis dan jangan ambil bulat-bulat pula. oh jam 7 lebih kak sya dari unit sukarelawan menelefon memberitahu saya akan bertugas esok,rabu,khamis,sabtu dan ahad. adeh. semangat! baru lepas mem`print` resume untuk dihantar esok. oh esok akan berbeku 9-6 lagi. marilah ke petrosains mari marilah mariah carey...

kata - kata ini hari : jadilah kamu yang kamu kenal, yang kamu faham, yang kamu diam (reef)

laman web hari ini : Snubby Anime Don
( Alkisah seorang tua yg suke mendownload, layan anime, main game sampai ke pagi, tido sampai ke petang, takde mende nak dibuat.. tapi tiap-tiap hari ade aje mende berlaku.)
_________________________________________________________________


::: rindu :::

0 comments



kala rindu mencengkam
redup senja menggamit sekelumit kenangan
debuan kota menyapu lantai konkrit
langkah dirasakan perlahan

rindu pada masa
masa yang pernah dilalui
pada kehidupan
masa semalam

kerinduan yang ada
azimat untuk laju melangkah
walau bingit kiri dan kanan
hala tujuan tetap terus ke depan

jadilah diri perindu setia
menanti detik jam berputar
malam siang berganti
pelangi jua jarang tiba

merindui laksana pungguk rindukan bulan
bulan tidak jemu muncul kala malam
untuk ditatap ubat pendaman rasa
hiasi kala gelap malam

buluh perindu andai dapat berkata
kan bergema seluruh alam
isi yang tersemat dalam diam
kaburi sebuah ketenangan

rindu
bila rindu
terkenang
kenang

p/s : rindu. tiba-tiba rindu melanda pula. lebih lagi tatkala mendengar lagu `rindu` dendangan `ruffedge`. pasti ada yang berkata saya kejiwangan kerana rindu pula tiba-tiba. saya pun insan biasa juga. bukan selalu pun. setiap insan pasti ada sesuatu yang dirinduinya bukan. tulisan `rindu` di atas adalah secara subjektif dan mungkin boleh terjadi pada sesiapa sahaja. oh hari ini latihan dalam pekerjaan untuk hari kedua. hari ini bertugas di `petrojaya`. mahu tahu apa itu `petrojaya`? datanglah berkunjung ke petrosains. promo pula. tidak apa. banyak juga yang dipelajari ini hari. cuma, terasa kepenatan pula setelah 7 hari berterusan tanpa rehat di petrosains. tiada apa. esok cuti! rasa seperti mahu kedemaman dari semalam tapi malas mahu layan. baru selepas menelan juga sebiji panadol eh dua biji juga. esok mungkin menemani pakcik saya yang ingin mencari komputer riba baru. wah! shopping time! ya saya benar-benar meminati teknologi. sekurang-kurangnya ambil tahu jugalah. oh lagu `true` dendangan `ryan canberra` pula bermain di winamp saya. best juga lagu ini. adeh jiwa sungguh ini malam. sesekali tukar mood asyik ganas sahaja. oh mahu kerehatan dahulu. maafkan kawan kawan kerana tadi kena pulang awal ada urusan. ketemuin lagi esok eh lusa. oh baru ku tahu kenapa aku kerinduan. esok 24 haribulan. 24 haribulan datang lagi. mood dan rasa itu hadir kuat sekuatnya mungkin. oh rindu. ya rindu serindunya.

kata-kata ini hari : Perhaps it's too late to save my film now, but at least you'll be saving future local films from meeting the same fate as "Gubra". More importantly, if you don't make that move, then "Gubra" would have died for nothing, and spitefulness would have triumphed over fairplay yet again. ( kata-kata kak yasmin tentang filem gubranya )

laman web hari ini : Kak Yasmin Sepet dan Gubra
( i am optimistic and sentimental to the point of being annoying, especially to people who think that being cynical and cold is cool. everyday, i thank allah for everyday things like the ability to breathe, the ability to love, the ability to laugh, and the ability to eat and drink.)
__________________________________________________________________


::: terima kasih :::

0 comments



............................................
Tajuk : Thank You / Arigatou

Kumpulan : Home Made Kazoku
..........................................................

reff:
Itsumo sasaete kureru hitotachi ni
Higorono omoi wo kometa rhapsody e
Appreciation no kimochi wo todoke
Itsumou arigato hontou arigato
Tatoe doko ni tatte kimi no sonzai ni
Kansha shiteru yo

Tasogare no machi ga akaku somaru koro
Nanigenaku michi wo aruiteita
Ikikau hitono mure ga masu gogo
Nantonaku tachidomatte mita
Potsuri to aita kokoro no sukima
Umeru youni ugoita keitai no manner
Kimi wa hitori ja nai hora mina
Tagai ni sasae atteku no sa

One day now
Mirai ga kowakute
Nayandeita boku ni mukatte
Nanimo yuwazu ni sotto
Te wo sashinobete kureru kimi ga ita
Kanashimi ga hanbun ni natta
Yorokobi wa nibai ni fukuranda
Gyaku no tachiba ni nattara
Sugusama soba made ni kaketsukeru to chikatta

reff

Far away, far away tooku hanarete itemo
Nagareru toki no nakade
Tomo ni sugoshita hibi no kioku wa
Kesshite kieru koto wa naino sa
Nakanai ya, kazoku ya koibito
Soshite deatta subete no hitobito
Arigatou minna no okage de
Mata chikara tsuyoku fumidaseru

Hito wa daremo hitoridewa ikite ikeyashinai
Tagai ga tagai wo itsumo care shiai
Rikai dekinai toki wa hanashiai
Hara kakaeru gurai warai ai tai
Nanoni naze kou toki ni kenashiai
Kizu tsukiau no teki ga shinai
Baka baka shii hodo kimi ga sukida
Terekusai kedo chotto honki da

reff

Kitto mina igai to shy de
Men to mukatte naka naka
Kuchi ni dashite inaku te
Dakedo hontou wa iitai kuse ni
Nanika ga jamashite mina tsuyogatte
Tokini wa sarake dashite tsutaeyou
Kotoba niwa fushigi na chikara ga yadoruyo
Kantan na kotosa, jubun kara mazu hajimeyou
Kitto dekiru yo

I will be there
Just forever
Kimi ga itekureta youni
I will be there
Just forever
Kimi ga itekureta youni

reff 2x

p/s : uhuks. ahaks. eheks. lagu best benget dari kumpulan mamat mamat jepun berjudul `arigatou`. Alhamdulillah hari pertama latihan dalam pekerjaan berjalan dengan lancar. bertugas membantu di `downstream` atau dalam melayu hiliran. ya mari memartabatkan bahasa melayu kan pak kan. terdapat seorang staff akak superior yang bantu saya dan berkongsi dengan saya sepanjang hari ini juga sukarelawan yang dah lama ada. banyak juga dipelajari terutama bagaimana nak berinteraksi, menarik minat pengunjung dan menerangkan sesuatu konsep dalam penjelasan yang mudah dan boleh diaplikasikan dengan kehidupan. tugas yang sukar! oh. esok ada lagi hari kedua pula. mari meluaskan dan mengkreatifkan lagi diri ini. semangat! semangat lagi dengar lagu mamat mamat jepun tah apa merepek dengan bahasa jepun mereka itu. mahu kerehatan kerna tekak sudah keperitan ini. selamat malam sabtu!

kata - kata ini hari : perit dan pedih hanya Tuhan yang tahu, namun perit manakah sangat andai balasan nantinya nikmat tidak terhingga tidak berbayang gambaran mata ( reef )

laman web hari ini : Sauber Bmw F1 Team Official Website
_______________________________________________________________


::: akademia :::

0 comments



...................................
STAIND LYRICS

"Epiphany"
..................................................

Your words to me just a whisper
Your face is so unclear
I try to pay attention
Your words just disappear

'Cause its always raining in my head
Forget all the things I should have said

So I speak to you in riddles because
My words get in my way. I smoke the
whole thing to my head and feel it
wash away 'cause i can't take anymore
of this, I want to come apart.
or dig myself a little hole inside
your precious heart

'Cause its always raining in my head
Forget all the things I should have said

I am nothing more than a little boy inside
That cries out for attention
yet I always try to hide
'Cause I talk to you like children,
Though I don't know how I feel
But I know I'll do the right thing
If the right thing is revealed

'Cause its always raining in my head
Forget all the things I should have said

p/s : lagu lama dari `staind` berjudul `epiphany`. Alhamdulillah sudah tamat pengajian di akademia petrosains. esok pagi akan memulakan tugasan sebagai sukarelawan. terima kasih kawan-kawan sahabat teman. selamat hari esok.

kata - kata ini hari : had maksima minima tidak terlaras, yang ada keseimbangan dalam pertimbangan corak semesta semua, lakukanlah yang terbaik untuk diri, jadilah dirimu sendiri

laman web hari ini : Lyrics Universe
( laman web lirik antara yang terbaik versi Inggeris )
___________________________________________________________________


::: sembunyi :::

0 comments



dup dap dup dap
degupan jantung berbunyi
makin kencang pula
tidak keruan di jiwa

vrooommmmmmm
dua kenderaan memecut antara satu sama lain
sebuah skyline gtr
satu lain pula bmw m3

gedegek gedegek gedegek
penumpang berasak asak di depan pintu
semua ingin cepat pulang
tiba ke rumah

kring kring kringg
lama sudah telefon rumah tidak berdering
sudah dapat kerja agaknya
kawan sekolah rendah mungkinnya

tik tik tik tikk
rintik hujan membasahi atap bocor
syukur ada tv3 bersamamu
terbela sudah nasib pak tua

ngah ngahh ngahhh
hilai tawa gumbira
pabila jumpa sabahat lama
banyak perlu diperkata

............
sunyi pula di sini
hanya kipas kuasa 5
dan taipan kekunci menyusun kata

p/s : ini hari ke empat juga berjalan penuh kelancaran. pagi dimulakan dengan membelek majalah tunas cipta yang dibeli semalam puisi dan sastera juga punya banyak cabangnya. saya cuma berminat dan menulis tanpa sebarang formasi dan mengikut sedap hati sahaja. sudah empat hari dan banyak juga dipelajar. esok ada lagi satu hari tambahan sebelum menamatkan latihan di akademi petrosains. tadi belajar tentang khidmat pelanggan dan pada waktu petang melawat jejambat udara. selepas habis seperti biasa melepakkan diri di `rasyid` bersama rakan-rakan berbincang tentang masalah dan cerita dunia masa kini konon-kononnya.
meneruskan perjalanan yang semakin berlikuan ini. menonton berita pun sudah malas. ya malas! masalah sama sahaja yang tiada akhiran. i dun want to think about it for a meanwhile! a little bit mellow nampaks? ya kerna saya dah semakin berusia tidak muda lagi. oh taipan ini dihiburkan bersama lagu `broken wings` dendangan alter bridge. saya tidak tahu kenapa tapi
saya gemar sungguh lagu ini. mungkin lirik dan lagu yang enak pada halwa telinga. oh rupanya banyak lagi saya tidak tahu. banyak lagi perlu dipelajari dari pengalaman orang. sudah masa keluar dari kepompong untuk menjadi rerama yang hebat dan mantap sekali. ya saya makin menyedari ia. lambat laun lambat lagikah bukan persoalan. cuma sediakah atau tidak kita ini.
oh esok hari terakhir moga makin bersinar lagi duniaku. karya bunyi yang merepeks. selamat malam jumaat.

kata - kata ini hari : senyumlah saya, senyum laksana suria, senyuman ubati jiwa, tersenyum kerana gembire dan bahagia ( reef )

laman web hari ini : M Sayuti
(an executive of human resource management and services who has a bachelor degree in mechanical engineering. a weekend husband to a former course mate from the same university who is now working as a maintenance engineer 300++ km away. during weekdays, like to spend hours after work reading and putting comments (which sometimes can be quite lengthy) on other people's blog, instead of writing a fresh entry in own blog.)
____________________________________________________________________


::: republika :::

0 comments



...................................................................
Judul : Laskar Cinta “chapter One”
Album : Republik Cinta
Ciptaan : Ahmad Dhani
Kumpulan : Dewa
............................................................................

-wahai,jiwa jiwa yg tenang..berhati-hatilah dirimu..kepada..
Hati hati yang penuh..dengan..kebencian yang dalam
-karena, sesungguhnya iblis..ada dan bersemayam..
Di hati yang penuh..Dengan benci...dihati..
Yang penuh..Dengan prasangka
#Reff#: LASKAR CINTA..SEBARKANLAH BENIH BENIH CINTA..
MUSNAHKANLAH VIRUS VIRUS BENCI..
VIRUS YANG BISA RUSAKKAN JIWA..
DAN BUSUKKAN HATI..LASKAR CINTA..
AJARKANLAH ILMU TENTANG CINTA..
KARENA CINTA ADALAH HAKIKAT
DAN JALAN YANG TERANG BAGI SEMUA MANUSIA
-jika..kebencian meracunimu.. Kepada...manusia lainnya...
maka sesungguhnya iblis...sudah berkuasa atas dirimu
-maka..jangan pernah berharap..aku..akan mengasihi..menyayangi..
Manusia manusia..yang penuh benci..seperti kamu...


p/s : Alhamdulillah baru selamat sampai umah. hampeh sekali 9.30 malam baru sampai. rutin harian yang berubah secara drastik. corak kehidupan yang mempunyai rentak baru. itulah yang boleh dikatakan setelah 3 hari. laksana perubahan cuaca tanpa kajian ramalan cuaca. oh lambat kerana lepak-lepak sebentar minum-minum bersama rakan-rakan. tersingkaplah juga `tingkap johari` apabila berborak-borak. banyak lagi yang kita sendiri pun tidak tahu tentang diri kita andai kita tidak diberitahukan? kita hanya mengagak ohh orang ingat aku macam ini kut. oh tapi tidak! lain sangkaan mereka. rakan-rakan laksana cermin pada kita yang berikan refleksi pada perkara yang kita tidak ketahui. ia benar jadilah diri sendiri namun dengan zaman yang serba canggih ini adaptasi pun perlulah seiring juga. hari ini ada demonstrasi juga dan syukur berjaya melaksanakannya dengan jayanya. kemudian program `speed` dan petang pula ada kelas fizik. tidak boleh tahan itu kelas fizik! belajar semula tentang jarak, halaju, sesaran, momentum semua. berjaya gak mengawal/kontrol kerana duduk di saf hadapan. tidak sabar esok pula hari terakhir! semangat! oh lupa pula 2-3 hari ini saya dok melayan lagu Barbra Streisand berjudul i finally found someone. tidak tahu mengapa? oh lupa pula tidak makan malam lagi. makan malam dulu ya! malam ini malam dewa!

kata - kata ini hari : Bebaskan diri kita dari penyakit jiwa – split personality - ini. Dengan berani kita harus dapat menilai diri bukan dengan patukan atau rujukan Barat atau Utara, Selatan atau Timur. Kita mencermin sambil menilai diri kita dan bangun bertanya apakah kita semua telah berlaku baik dan peduli terhadap kanak-kanak, anak muda, perempuan, orang tua dan binatang yang hidup bersama di sekeliling kita. Jangan terperanjat kerana di Barat status wujudiah lima makhluk ini lebih lumayan berbanding moral budaya para penghuni Taman Tun, Country Heights atau Taman Rusila.
( Hishamuddin Rais )

laman web hari ini : Laman Web Rasmi Kumpulan Dewa 19
__________________________________________________________________


::: jejak :::

0 comments



jejak jejak
setiap langkah
pasti tinggalkan tapak
tinggalkan kesan

jejak jejak
ada jejak tidak dijejaki lagi
lain jejak hari hari dilalui
juga jejak setahun sekali

jejak jejak
ada yang dijejaki
ada pula menjejaki
apabila jejak diperlukan

jejak jejak
sering juga terjejak
tidak sangka sudah menjejakkan kaki
tiada boleh hilangkan jejak lagi

jejak jejak
ada yang hilang laksana debu
ada pula kekal terutama atas simen
tidak kurang jejak pada hati dan jiwa

jejak jejak
pada laman web
singgah jenguk pak petra
jua kawanster

jejak jejak
bersediakah jejak kaki di sana?
dapatkah menjejakkan kaki ke syurga?
seringkalikah menjejakkan kaki ke rumah Yang Esa?
masih boleh dibetulkan jejak yang salah
boleh lagi menyusuri jejak yang betul
selagi
nyawa dikandung badan
bernafas udara bumi
berpijak di bumi nyata
jejakkanlah
jejakilah

jejak jejak

p/s : Alhamdulillah hari kedua jua berjalan lancar di petrosains. cuma masa demonstrasi macam biasa tergamam tidak dapat memberikan sepenuhnya. bukan tidak sepenuhnya tapi macam kurang sangat tiada apa! bila biasa sahaja ok sahaja. tidak apa. kalau tidak bukan belajar namanya kan? banyak lagi perlu diperbaiki. saya harap ini jadi akademia bagi diri saya terus maju memacu ke hadapan. oh banyak lagi. tapi tiada apa, sikit sikit lama jadi bukit seperti jurnal saya yang dikemaskini setiap hari. `jejak` di atas terilham kala pulang dalam lrt setelah minum minum petang di Restoran Rasyid yang agak `mencekiks`. esok hari ketiga pula. pagi pagi sudah belajar tentang pda seperti gambar di atas yang membantu secara interaktif sewaktu lawatan ke petrosains. nice old skewl technology yang gunakan flashcard sebagai memori u.adeh. ya esok pula tiba.

kata - kata ini hari : jangan disangka prasangka, jujur bukan untuk diduga, gembira tidak hanya gelora, diam bererti rahsia semesta ( reef )

laman web hari ini : Edifier
( laman web rasmi Speaker jenama Edifier berasal dari Kanada )
________________________________________________________________


::: dunia :::

0 comments



........................................................
Skew by Butterfingers
..............................................


Climb up a pole like you're
told reach the pinnacle top
ever rose right up high...
like i'm supposed to obey
it's a miracle why?
i haven't shown all my stripes

hey ....when i think i cannot sleep
get up-raged i face defeat
when i lost it all somehow
when i think of it....3x

fill your own waste go away never
ever look back before i spit in your face
would your agree that the
strong go eventually weak
once they've reached out a peak....

hey when i think i cannot leave
pay off stashed in memories
when i get it all one day
when i think i hate.... 4x

never felt so disgraced
anecdote of complains
know that you've been a pain
cause all the sides are the same..

hey when i think i cannot
killing all my enemies
if i set it off somehow
then i'll think of it

p/s : bangeng skek dgr lagu berat dari butterfingers. syukur Alhamdulillah latihan hari pertama di petrosains menarik dan best bengettt. setelah sekian lama terperap kembali memproduktivitikan diri semula. ketemu 3 lagi sahabat seUTP mencuba nasib di petrosains. ketemu juga rakan-rakan baru dan pengalaman baru. tidak sabar menanti esok dan hari-hari seterusnya. ngeh ngeh ngeh ngeh. salam grungy.

kata - kata ini hari : integrity, professionality, ignitionity ( reef )

laman web hari ini : Kumpulan Butterfingers
___________________________________________________________


::: baru :::

0 comments




......................................................................................
Title : I WON'T BE THE ONE TO LET GO
Artist : Barbra Streisand featuring Barry Manilow
........................................................................................................

I have dreams for you and me
And wishes that will last and live beyond eternity
Summers gone winters on
Can we weather everything our eyes have yet to see
As the years go by
I promise you that I...

Chorus:
I will be the one to run to
When the nights are long
I’ll be there when winds begin to blow
Even when it seems that everything is going wrong
This I swear I won’t be the one to let go

Life gets tough ooh
Roads get rough ooh
Who knows what awaits us round the bend
Count on me faithfully
Though everything we have could never end
And through rain or shine
And every cloudy sky

Chorus

I’ll be there (echo)
Anytime you need me you’ll know where I am
And everywhere anytime you’ve lost just turn around
And take my hand and I
Will be your light
In the night and I promise that even when it seems that everything is going
wrong
This I swear I won’t be the one to let go
This I swear I won’t be the one to let go

p/s : eks. lagu jiwang dari Barbra Streisand duet bersama Barry Manilow. baru discover berada dalam pc ajaibku ini. oh esok saya akan memulakan kerjaya sebagai sukarelawan petrosains. saya biasa sudah dengan kerja sukarelawan semenjak di bumi tronoh lagi. cuma kali ini bergajilah. saya doakan saya dapat memulakan kehidupan baru disamping pengalaman yang baru juga. berdebar juga rasa setelah sekian lama terperap di rumah sahaja. oh. mahu lupakan `dunia` sebentar tumpu pada kerjaya. ia manusia berubah dan memang ramai yang tidak `dikenali` lagi dimana luar sama tapi di dalam entah ke mana. begitulah kehidupan kan. tidak selamanya begitu. ada pasang ada surutnya. seringkali surut itu terus hanyut jauh ke tengah lautan. itu yang habis semua terdampar. oh janganlah saya berubah. berubah pun ke arah lebih baik insyaAllah. mahu nikmati tidur ini malam! esok mau mulakan hari baru yang ceria! (*_*)

kata - kata ini hari : Rakyat Palestin lebih rela hidup dengan memakan ‘herba, garam dan buah zaitun’ tetapi sesekali tidak akan tunduk kepada tekanan Barat supaya Hamas mengiktiraf Israel. -
Perdana Menteri Palestin, Ismail Haniyeh.


laman web hari ini : Hafidz Poen Sdar 959
______________________________________________________________


::: cuma :::

0 comments



bilakah semua kan berakhir
tak bisa tertanggung lagi
segala yang dilalui terlalu berliku
rasa ingin pejam tidur lena
tidak mahu sedar dengan duniawi

tapi
itu tidak mungkin terjadi
selagi nyawa dikandung badan
perjuangan dalam kehidupan
perlu diteruskan

cuma
perit payahnya
tidak seperti wayang cereka
pedih menusuk kalbu
rasa tidak larat kadangkala

namun
dengan adanya teman
sahabat seperjuangan
selalu hulurkan tangan
merangkak pun ku terus berjalan

kerana
aku yakin dan percaya
akhirnya walau tiada tarikhnya
cita-cita dan matlamat
bisa direalisasikan jua

tidak
tiada sekali pun putus asa
walau berjuta ikhtiar
doa dan tawakkal tetap kupohon pada Yang Esa
Dialah , Dia segalanya

p/s : entahlah. cakap pun tak tahu. gusar lagi. rasa berat tidak tertanggung lagi. Ya Allah. bantulah hambaMu ini.

kata - kata ini hari : There is no compulsion in religion. A man may take many years, or only need minutes. It is God who decides the time (Petikan kata-kata watak Bilal Bin Rabah dalam filem The Message arahan Moustapha Akkad )

laman web hari ini : Laman Web Rasmi Faisal Tehrani
Seorang pengarang sepenuh masa.Antara novel yang telah diusahakan ialah 1515, 1511H Kombat, Advencer Si Peniup Ney, Detektif Indigo, Perempuan Politikus Melayu,Tunggu Teduh Dulu dan Surat-surat Perempuan Johor.Antara cerpen yang diingati ialah Perempuan Anggerik, Cik Siti Mustika dan Imam Muhaimin.Dalam genre drama pentas pula drama Angin Madinah dan Rintih Chicago pernah memenangi Hadiah Sastera Perdana Malaysia.Kini merupakan kolumnis,antara lain,di majalah Dewan Siswa dan Tunas Cipta (novel bersiri Eng Bahlut).Antara karya dalam proses penerbitan dan bakal muncul ialah Kumpulan Cerpen Cahaya Pada Jiwa dan siri Detektif Indigo.
______________________________________________________________


::: hitam 14 :::

0 comments



................................
Kumpulan : Brothers

Lirik : It's A Life Of Test
................................................

Hey Brother
Won't You Listen To Me
You're My Brother So Listen Carefully

This Life That We're Living
Wasn't Made For Nothing
Life Is A Test From Allah Almighty

There Are Many Times
When Allah Will Test You
To See If You Will Obey Or Betray

This Life Is A Life Of Test
Need Patience For Success
So Is Your Iman Strong Enough
Or Would You Fail Just Like The Rest

Obey For Allah's Love
Betray Be Sorry For Yourself
When You're Standing Helpless There
In Front Allah The Almighty

Life Is A Life Of Test...Believe It
You Must Strengthen Your Faith...Hey Brother
And Don't You Fail Like Others

Hey Brother
What's There For You To Say
It's Up To You If You Want To Believe Me

Allah Created Us
Give Us Everything
So Be Greatful And Don't Betray

Laugh At Me If You Wish
Say I'm Crazy If You Want
You'll Bite You Your Fingers One day
When You Find Out The Truth

Believe Me Or Do Not
It's A Change For You To Choose
Just Don't You Cry One Day
When It's Already Too Late

You Would Be Sorry
If You Choose To Betray
There Is No One There To Help You

If You'd Follow Allah's Way
You'd Be Safe In Paradise
If You'd Listen To Me
I Could Lay My Mind To Rest

You'd Then Be Happy
There Is No Need To Worry
You Would Live Forever Happy

You Would Be Happy
If You Just Follow Allah's Way

p/s : selamat hari hitam 14. selamat masa depan yang makin mencabar dan lebih lagi ujian berliku. syukur masih mampu harungi lagi insyaAllah.

kata - kata ini hari : Today is 14 April. Today, in 2001, I learnt something about myself. Today, in 2001, I learnt what true love means. Today, in 2001, I learnt what life is. And today, in 2001, I learnt what dying is. Today I understand love. Today I treasure life. And today I no longer fear death. ( Raja Petra Kamarudin )

laman web hari ini : Koleksi Lirik Lagu Melayu
_________________________________________________________________


::: gerbang :::

0 comments



........................................................
JASON MRAZ LYRICS

"Wordplay"
......................................

I've been all around the world
I've been a new sensation
But it doesn't really matter
In this generation
The sophomore slump is an uphill battle
And someone said that ain’t my scene
'Cause they need a new song
Like a new religion
Music for the television
I can't do the long division
Someone do the math
For the record label puts me on the shelf up in the freezer
Got to find another way to live the life of leisure
So I drop my top
Mix and I mingle
Is everybody ready for my single and it goes...

[Chorus]
Ha La La La La
Now listen closely to the verse I lay
(Ha La La La La)
It's all about the wordplay
(Ha La La La Love)
The wonderful thing it does
Because, because
I am the wizard of ooh's and ah's and fa-la-la's
Yeah the Mister A to Z
They say I'm all about the wordplay

When it's time to get ill I got your remedy
For those who don't remember me
Well let me introduce you to my style
I try to keep a jumble
And the lyrics never mumble
When the music's makin' people tongue-tied
You want a new song
Like a new religion
Music for the television
I can't do the long division
Someone do the math
For the people write me off like I'm a one-hit wonder
Gotta find another way to keep from goin' under
Pull out the stops
Got your attention
I guess it's time again for me to mention
The wordplay

[chorus]
Ha La La La La
Now listen closely to the verse I lay
(Ha La La La La)
It's all about the wordplay
(Ha La La La Love)
The wonderful thing it does
Because, because
I am the wizard of ooh's and ah's and fa-la-la's
Yeah the Mister A to Z
They say I'm all about the wordplay

I built a bridge across the stream my consciousness
It always seems to be a flowin'
But I don't know which way my brain is goin'
Oh the ryhmin' and the timin'
Keeps the melodies inside me
And they're comin'
Till I'm running out of air
Are you prepared to take a dive into the deep end of my head
Are you listening to a single word I've said

Ha La La La La
Listen closely to the words I say
Ha La La La La
I'm stickin' to the wordplay
Ha La La La Love
The wonderful thing it does
Because, because
I am the wizard of ooh's and ah's and fa-la-la's
Yeah the Mister A to Z
They say I'm all about the wordplay

Ha La La La La
I'm all about the wordplay
Ha La La La La
Stickin' with the wordplay
Ha La La La Love
I love the wonderful thing it does
Because, because
The ooh's and ah's and fa-la-la's fall back in love
For the Mister A to Z they say
Is all about the wordplay

p/s : lagu baru dendangan jason mraz. macam biasa lagu-lagu dia macam orang sedang bercakap dan bercerita sambil bermain gitar. tetapi memang menarik! sempoi! tengah ber YM besama bekas rumetku yang kini bertugas di kerteh membincangkan masalah negeri. oh syaabas dan tahniah kepada kerajaan malaysia tercinta kerana membatalkan projek gebang selatan. sehingga pihak singapura pun terkejut ehh tak habis rundingan sudah membatalkan projek tersebut. sudahlah projek tengah berjalan rancaks. pada pendapat saya, kita teruskanlah sahaja jambatan indah itu sepanjang perairan malaysia. kemudian sampai perairan singapura, bengkokkan terus ke tambak johor belah singapura. oh radikalis sungguh idea. lain kali, fikirlah masak-masak sebelum melakukan sesuatu ya. sudah nyata menguntungkan dan boleh diteruskan, laksanakanlah. malaysia kan boleh! tidak apa, sudah terjadi kan, selepas ini, tanyalah rakyat, tanyalah pakar-pakar faedahnya dan keberkesannya. janganlah jadi gajah putih pula. tengok projek zaman dahulu seperti klcc, klia, sepang international circuit, zouk dan sebagainya semuanya tersergam indah dan bermanfaat pada penduduk dan rakyat malaysia. oh. tidak sabar menunggu isnin memulakan latihan selama seminggu sebagai sukarelawan petrosains. oh lupa pula banner atas yang sangat menarik tentang penggunaan positif program internet. salam malam jumaat semuanya.

kata - kat ini hari : "One of the most important aspects of this transformation, for that is what it is, is the emphasis on greater opportunities for young kampung Malays to receive the benefit of secondary education by living and working together in a residential school and fitting themselves for the future with the knowledge of two languages. Malay, the national tongue and English, the language of the world"
Allahyarham Tun Abdul Razak

Majalah SEDAR, Vol. 1 (1957-58)

laman web hari ini : Sdarian`s 959 Network
(Laman Web Rasmi Bekas Pelajar SDAR 1995 - 1999)
_______________________________________________________________


::: pinjaman :::

0 comments



...............................................................
Title : Just Feel Better
Artist : Santana (feat. Steven Tyler)
...........................................................................

She said I feel stranded
And I can't tell anymore
If we coming or I'm going
It's not how I planed it
I've got the key to the door
But it just won't open

And I know, I know, I know
Part of me says let it go
That life happens for a reason
I don't, I don't, I don't
It goes I never went before
But this time, this time

I'm gonna try anything that just feel better
Tell me what to do yeah

You know I can't see through the haze around me
And I do anything that just feel better

And I can't find my way
God I need a change
And I do anything that just feel better
Any little thing that just feel better

She said I need you to hold me
I'm a little far from the shore
And I'm afraid of sinking
You're the only one who knows me
And who doesn't ignore
That my soul is weeping

I know, I know, I know
Part of me says let it go
Everything must have it seasons
Round and round it goes
And every day's a one before
But this time, this time

I'm gonna try anything that just feels better
Tell me what to do
You know I can't see through the haze around me
And I do anything that just feel better

And I can't find my way
God I need a change
And I do anything that just feel better
Any little thing that just feel better

I'm tired of holding on
To all things I ought to leave behind, yeah
It's really getting nowhere
I think I need a little help this time!

[Guitar solo]
yeah

I'm gonna try anything that just feel better
Tell me what to do
You know I can't see through the haze around me
And I do anything that just feel better

And I can't find my way
Girl I need a change
And I do anything that just feel better
Any little thing that just feel better

p/s : lagu enteng benget dari santana duet bersama Steven Tyler Aerosmith. tertengok klip video mereka di hitz.tv. memang power gorengan gitar encik santana. oh hari ini menserviskan `sky` saya yang minyak hitam pun dah semakin berkurangan. kesian enjin sudah kurang licin. sudah kembali mantap enjin `sky` saya. syabas dan tahniah pada adik adi putra kerana bakal memulakan persekolahan di Sekolah Islam Antarabangsa, Gombak. terima kasih pada kerajaan terengganu kerana sudi membiayai perbelanjaan persekolahan adi putra. jangan berpaling tadah ya nanti adi putra bila sudah berjaya. kamulah harapan bangsa juga Malaysia. kalau silap asuhan didikan mau sia sia pula bakat dia. nama pun dah hebat dah. kalau pintar, gilapkanlah lagi. jangan disekat sekat. saya yakin dan pasti adik adi putra tidak akan menjadi hang nadim. saya akan menyokong adik adi putra. sistem pendidikan Malaysia seperti Sekolah Kebangsaan memang tiada ruang untuk pelajar terlebih pintar ini. syukur ada banyak sekolah-sekolah swasta lain juga. pendidikan, tidak terhenti setelah dapat segulng ijazah. banyak lagi perlu dipelajari terutama tentang kehidupan ini. semuanya hanyalah `pinjaman`. cuma bagaimanakah kita menggunakan `pinjaman` itu? use it to the max or what? sama-sama fikirkan. otak kita lebih pantas lagi dari pentium D dual core mahupun sebagainya. gunakanlah. manafaatkanlah. bekerjalah.

kata - kata ini hari : *Spiderman - That was what I thought she said, or at least that's how it sounded to me.

laman web hari ini : Encik Calgary
_______________________________________________________________


::: tabuh :::

0 comments



jiwakah andai bisa menutur kata
bait sentuhan listrik kalbu malami
terperosok jauh dalam kelam senja
tanpa siraman cahaya neon gemerlapan

lapangkah dada yang sebak melanda
andai ada lubang dalam menghiris hati
saban saat mengorek jauh sekali
tanpa ada penawar yang bisa ubati

terma dan syarat merungsingkan kami
istilah itu ini begitu begini
apalah bagi kami yang naif ini
teknologi internet belum sampai lagi

kesedaran ada tapi tiada keinsafan
nada rentak lain nakhoda berbeza
liku berliku bukit menyusuri tetap sama
jalan jalanan itu juga diharungi

orang tengah bercelaru dalam pilihan
pertimbangan laksana sampan dilanda badai
semua yang berlaku di sekitar beri kesan
dilema mencengkam minda yang keliru

jari jemari masih menaip lagi
menanti tabuh diketuk pak imam kami
tanda datang waktu solat ingatan diberi
agar dapat ketemuin mengadap Yang Esa
khusyuk ikhlas dambakan diri ini
pohon petunjuk jalan yang benar dan lurus dariNYA
pohonlah
doalah
yakinlah
padaNYA
Allahu Rabbi...

p/s : salam maulidurrasul. takbir! kepada yang mengenali nik adli. doa doakanlah agar dia dibicarakan dengan undang undang kerana sekarang ini dia masih ditahan tanpa bicara dan dituduh sebagai pengganas tanpa sebarang bukti. sudahlah begitu. nama dia dimasukkan di dalam modul plkn pula dan diletakkan serta digambarkan sebagai pengganas. kalau betul betul dia pengganas, buktikanlah, benarkanlah dia masuklah dalam mahkamah dibicarakan. saya tersentuh sahaja sebab saya ada hak lagi di bumi Malaysia. dia, tiada hak apa-apa dah. kalau tiada orang yang ada sensitiviti di Malaysia dengan hal hal begini tataulah. teruskanlah kelekaan dan kealpaan itu. teruskanlah lena dibuai mimpi-mimpi indah. mungkin andai sendiri sudah terkena barulah tahu. saya mampu doakan sahajalah. oh mari hayati, renungi dan ikuti ajaran Rasulullah. ingatlah Rasulullah yang bawa ajaran Islam pada kita dan tunjukkan kita jalan yang lurus. saya pun kadangkala seringkala alpa juga dan perlulah sama sama ingatkan. esok esok harus diteruskan dengan lebih tabah lagi. syukur saya masih di sini.

kata - kata ini hari : hati-hati berkata, silap kata leh binasa, porak peranda..
_______________________________________________________


::: operasi :::

0 comments



.................................................
t.A.T.u. LYRICS

"Dangerous And Moving"
............................................

You take it all away
But never give it back
And this is what you say
Their lives are yellow-black
And this is how they move
And this is how they sway
That danger is the truth
They die and come again

Obstacles and signs
Perilous and looming
Dangerous and moving
Dangerous and moving

Obstacles and signs
Perilous and looming
Dangerous and moving
Dangerous and moving

No mercy for the lost
No soothing for the sad
The line is never crossed
They are the living dead

And this is how they move
And this is how they sway
That danger is the truth
They die and live again

Obstacles and signs
Perilous and looming
Dangerous and moving
Dangerous and moving

Obstacles and signs
Perilous and looming
Dangerous and moving
Dangerous and moving

p/s : Alhamdulillah. saya sudah diterima untuk menjadi sukarelawan petrosains. latihan seminggu akan bermula pada 17 april. masa pula jam 9 pagi hingga 6 petang. nampak gaya masa beria dan berehatan sudah tamat. masa bekerja keras pula disamping mencari kerja tetap. oh. best sungguh mandi hujan ini malam. malam.

kata - kata ini hari : kawan datang, kawan pergi, kawan kembali, walau 10 tahun tidak ketemu, laksana semalam pekena kopi bersama, oleh itu, mari minum kopi!
( have you had your ******** coffee today?)
______________________________________________________________________


::: kecewa :::

0 comments



..........................................................
Lyrics : Vermilion Part 2
Artist(Band) : Slipknot
................................

She seemed dressed in all of me
Stretched across my shame,
All the torment and the pain
Leaked through and covered me.

I'd do anything ever to myself,
Just to have her for myself.

Now I don't know what to do,
I don't know what to do
When she makes me sad.

She is everything to me,
The unrequited dream,
A song that no one sings,
The unobtainable.
She's a myth that I have to believe in,
All I need to make it real is one more reason.

I don't know what to do,
I don't know what to do when she makes me sad.

But I won't let this build up inside of me.
I won't let this build up inside of me.
I won't let this build up inside of me.
I won't let this build up inside of me.

A catch in my throat, choke,
Torn into pieces, I won't. No.

I don't want to be this but
I won't let this build up inside of me (won't let this build up inside of me) x4

She isn't real.
I can't make her real.
She isn't real.
I can't make her real.

p/s : i`m feeling a little bit frustrated, hatred, dissapointed and others -ted -ted. baru sahaja habis interview petrosains dan merasakan hanya telah memberikan 50 peratus sahaja semasa interview tersebut. tiba-tiba pula tidak dapat meluahkan segala yang ada pada waktu itu. am i a loser? am i the winner? am i the one? later walking all around the klcc for another thousands of time and through the klcc park without any directions. tekanan tekanan. take a deep breath. oh. have to attend cepot`s wedding at shah alam tonight. hoping to gather back all the guts and energia. enjoy the slipknot`s vermillion. ya kumpulan slipknot. harap dapat makan kenyang - kenyang ini malam. go myself go! yes i can! yes believe me!

kata - kata ini hari : bangun dan jatuh lumrah kehidupan, bangun bukan bererti berjaya, jatuh bukan bererti kalah, cuma proses yang berulangan, diulang laksana layar skrin, yang pasti, antaranya ada duduk yang merehatkan jiwa dan raga.
______________________________________________________________


::: alasan :::

0 comments



..............................................................
dR Sam (dR Sam / S Amin Shahab)

Saya Anak Malaysia
..................................................

( 1 )
1953
Bulan 5 aku dilahirkan
Di sebuah negeri yang diberi nama
NEGERI SEMBILAN

( 2 )
Selepas itu aku dibesarkan
Di NEGERI KELANTAN
Aku belajar di sekolah orang putih
Dekat dengan Pasir Puteh

Saya Anak Malaysia ( 4X )

( 3 )
Lepas sekolah aku merayau
Negeri mat saleh aku merantau
Tempat orang indah sekali
Tapi MALAYSIA dekat di hati

Saya Anak Malaysia ( 4X )

Sampai masa aku pun balik
Tapi makweku nampak pelik
Dia kata nak jadi apa
Aku kata itu Tuhan punya kuasa

Saya Anak Malaysia ( 4X )

( 4 )
Lemah lembut sopan santun
Sudah menjadi darah dagingku
Walaupun aku nampaknya kutu
Aku hormat orang tuaku

Saya Anak Malaysia ( 4X )

(Ulang 2,3 & 4)

p/s : ewah. patriotika nampaks ini malam? mimpi siang apakah saya? saya anak malaysia. anda bukan anak malaysia ke? tengok kad pengenalan sikit. maaf hm tuah pinjam gaya penulisan sedikit. saya minat gaya dia yang `slumber`. alasan. ya saya sendiri pun kadangkala sering beralasan. alasan itu ini. selalu ada alasan apabila malas melanda. ada sahaja kreativiti untuk memberikan alasan. kadangkala terlupa sesuatu pun boleh mencipta alasan. alasan pun ada yang masuk akal dan ada yang seringkali tidak masuk akal juga. saya cuba untuk mengurangkan alasan tetapi memberikan jawapan. ek. macam sama tetapi berbeza. kembali pada anak malaysia. andai andailah kan kita bersatu, segalanya mungkin. memang kita mesti bersatu kerana kita rakyat malaysia, malaysia milik kita, hak kita. bagaimana bersatu? bergandingan tangan kerana tiada seorang pun yang tiada kepentingan dengan malaysia selagi dia warganegara malaysia yang sah. jurang perkauman masih ada dan ada segelintar pihak yang saya lihat sangatlah memegang semangat bangsa sendiri. tidak tahulah bangsa apa tapi ada. nak ke mana andai bangsa yang dipertahankan memakan bangsa sendiri? andai kualiti tiada pula. marilah sama-sama semua cari formulasinya. jadilah professionalisma. kad bangsa sering menjadi bahan percaturan pihak-pihak tertentu. sama-samalah, malaysia kita, kita punyalah, bukan-bukan orang lain, bukan orang-orang yang kelihatan mahu merosakkan malaysia. saya anak malaysia.

kata - kata ini hari : mana benar, mana salah, mana kawan, mana sahabat, mana lawan, mana musuh, mana esok, mana - mana sahaja.
_________________________________________________________________


::: ternama :::

0 comments



...............................................................................
SMASHING PUMPKINS

"Perfect"
.................................

I know we're just like old friends
We just can't pretend
That lovers make amends
We are reasons so unreal
We can't help but feel that something has been lost

But please you know you're just like me
Next time I promise we'll be
Perfect
Perfect
Perfect strangers down the line
Lovers out of time
Memories unwind

So far I still know who you are
But now I wonder who I was...

Angel, you know it's not the end
We'll always be good friends
The letters have been sent on

So please, you always were so free
You'll see, I promise we'll be
Perfect
Perfect strangers when we meet
Strangers on the street
Lovers while we sleep

Perfect
You know this has to be
We always we're so free
We promised that we'd be
Perfect

p/s : hujan lebat kebelakangan ini waktu petang. esok sudah bersetuju dengan seorang sahabat saya untuk ke pameran sambungan pelajaran dan latihan di `mid valley`. tahniah saudara hafiz yahya kerna berjaya mengisi jawatan di exxon mobil. tidak sabar untuk temuduga ahad ini di klcc kemudian ke majlis perkahwinan cepot di shah alam. bila lah masa saya pula ya. oh sudah bulan april. sudah makin pantas masa berlalu. bayangan semalam memang ada tapi semuanya bayangan. jalan depan perlu disuluh agar terang dan nyata. kerja keras perlu. masa beria sudah tamat. masa malas sudah berlalu. pantas dan cergas. lagu best dari smashing pumpkins berjudul perfect. memang masyuk suara billy corgan vokalis mereka. bingit - bingit. dalamku bingit.

kata - kata ini hari : are you perfect? just pretend to be one? or what? perfect...
________________________________________________________________


::: terbiar :::

0 comments



biarkan
biarkan apa sahaja terjadi
bukan ada kesan pada diri ini
bukan mengubah sebarang aktiviti

biarkan
biarkan perkara itu
bukan ada kuasa untuk menghalang
bukan ada suara langsung untuk disebarkan

biarkan
biarkan hang nadim dengan ideanya
bukan dibunuh kerna bijaksananya
bukan prasangka kerna menonjolnya dia

biarkan
biarkan kami dengan nada kami
bukan kami sentuh hak kamu
bukan kami hairan apa dalam poketmu

biarkan
biarkan sahaja siaran itu di kaca tv
bukan kami tidak melihat
bukan kami tidak mengikuti perkembangan

biarkan
biarkan air yang sudah tercemar
bukan tiada jabatan pengairan
bukan tiada badan bertindak

biarkan
biarkan rancangan malaysia berjalan dengan lancar
bukan tiada susulan
bukan tiada keputusan yang memberangsangkan

biarkan
biarkan lagu cinta bergema
bukan kerna tiada yang putus cinta
bukan kerna tiada yang kecewa berduka lara

biarkan
biarkan aku menulis
bukan tiada yang membaca
bukan tiada yang faham

biarkan.......
bukan.....

p/s : idea sudah datang, semangat sudah pulang, kembali ke pangkuan jalan

kata - kata ini hari : "Human life begins at conception" — pro-life slogan
___________________________________________________________


::: gusar :::

0 comments



........................................
Kumpulan : Pretty Ugly
Lagu : Jika Diberikan Satu Peluang
....................................................................................

Jika diberikan ku satu peluang
Apa yang aku impikan
Pulihkan segala kesilapan
Jika diberikan ku satu peluang
Kembali ke masa silam
Kan ku pilih tarikh kita dulu

Bagai dijanjikan
Pertemuan singkat waktu itu
Bagai dituliskan
Kesetiaanmu

Pernah dulu ku sebutkannya
Pernah dulu ku ingkarinya
Bukan bermaksud
Melukakan hatimu
Ku lakukannya untuk kita
Ku lakukannya demi cinta
Bukan bermaksud
Maafkan diriku

Jika diberikan ku satu peluang
Apa yang aku impikan
Diriku dirimu dulu
Jika diberikan ku satu peluang
Tembusi masa depanku
Kan ku suluh tiga tahun dari situ

Saatnya terhenti
Seketika kau terima lafaznya
Saatnya ku nanti
Dikau bahagia

p/s : hari ini tiba-tiba rasa gusar gundah gondola. lupa pula semalam saya temuduga jalan masuk di Shell Retail Academy di Shah Alam jawatan kontrak pelatih. tidak tahu dapat ke tidak. terima kasih pada saudari dana kerana beritahu. saya pergi dengan sahabat saya hafiz yahya. pagi - pagi pukul 8 potong rambut yang sudah panjang ala ala kurt cobain. sayang nyek tapi kena korbankan kerana kalau tidak tengok rambut sudah tukar temuduga jalan keluar pula. puas hati juga temuduga sebab kena bantai baik punya dengan soalan dan jawapan yang maut. tadi tiba-tiba ada panggilan ingat daripada Shell rupa-rupa dari petrosains mengatakan ada temuduga ahad ini. Alhamdulillah naik juga setelah berbulan-bulan sudah hantar borang petrosains. pergi sahaja, ada rezeki dapat, kalau tiada dapatlah pengalaman temuduga itu. oh lagu pretty ugly berjudul Jika Diberikan Satu Peluang. nice one~! oh gusar lagi. tidak kesedapan hati. oh esok esok esok.

kata - kata ini hari : "Government OF the people,BY the people,and FOR the people (shall not perish from the Earth") -- pro-democracy slogan spoken at Gettysburg by President Abraham Lincoln.
_________________________________________________________________


::: bukan :::

0 comments



diam bukan tiada idea
diam bukan erti menerima
diam bukan tidak tahu apa-apa
diam berfikir

gagal bukan penamat jalan
gagal bukan akhiran kehidupan
gagal bukan terus terbenam
gagal peringatan

kaya bukan tanda bahagia
kaya bukan kuasai semua
kaya bukan kekal abadi
kaya pinjaman

perli bukan hasad dengki
perli bukan tiada budi
perli bukan pentingkan diri
perli pemberitahuan

bijak bukan dapat 18A
bijak bukan prof emeritus
bijak bukan benar sahaja
bijak amanah

esok bukan dapat ditilik
esok bukan dalam tangan
esok bukan angan-angan
esok tiba

p/s : Alhamdulillah hari ini semua berjalan lancar walau banyak tol, highway dan bonggol dilalui. syukur. lega. ambil nafas dalam dalam. `bukan` di atas rasanya terus kepada maksud. tiada bengkok - bengkok. tidurlah, mengantuk sangat ini.

kata - kata ini hari : katakanlah selagi boleh berkata, sebelum mulut diplaster, sebelum hati terkatup, sebelum minda tertutup...
___________________________________________________________


::: jaya :::

0 comments



........................................................
LINDSAY LOHAN LYRICS

"Confessions Of A Broken Heart"
...............................................................................

I wait for the postman to bring me a letter
I wait for the good Lord to make me feel better
And I carry the weight of the world on my shoulders
A family in crisis that only grows older

Why’d you have to go
Why’d you have to go
Why’d you have to go

Daughter to father, daughter to father
I am broken but I am hoping
Daughter to father, daughter to father
I am crying, a part of me is dying and
These are, these are
The confessions of a broken heart

And I wear all your old clothes, your polo sweater
I dream of another you
The one who would never (never)
Leave me alone to pick up the pieces
A daddy to hold me, that’s what I needed

So why’d you have to go
Why’d you have to go
Why’d you have to go!!

Daughter to father, daughter to father
I don’t know you, but I still want to
Daughter to father, daughter to father
Tell me the truth, did you ever love me
Cause these are, these are
The confessions of a broken heart

I love you,
I love you
I love you
I....!!!!!
I love you!!

Daughter to father, daughter to father
I don’t know you, but I still want to
Daughter to father, daughter to father
Tell me the truth...
Did you ever love me!!!?
Did you ever love me?
These are.....
The confessions...of a broken heart

Ohhh....yeah

I wait for the postman to bring me a letter..

p/s : tiada idea lagi. esok lusa kut. kut lah. lagu baru kut dari lindsay lohan. rancak-rancak gak. ala ala avril, cranberries, hybrid kut. kedengaran juga lagu kian dendangan mawi. lagu baru. sangat kurang menyengat lagu itu. belum kesampaian lagi.


kata - kata ini hari : "......Penulisan kami tidak menemukan kebenaran, tapi mengetuk-ngetuk pintu bagi munculnya kebenaran (Goenawan Mohamad)..."
____________________________________________________________________


::: laz-art de-rase :::

0 comments



idea tiada
kosong jiwa
perut kenyang
mata ngantuk
kepala sengguk
hati berat
sabar esok
lusa pasti
malam mimpi

p/s : Alhamdulillah selamat tiba ke rumah dari projek mega. syukur.

kata - kata ini hari ini : semalam sejarah, hari ini kejadian, esok ketibaan
_____________________________________________________________


::: sempat :::

0 comments



April tiba
Sekuntum bunga matahari mendebunga
Secebis kertas tercarik dari buku nota
Sekelumit hati tersentuh dek bersama-mu
Segerombolan manusia mencuba nasib di akademi
Setitik nila tumpah atas susu penuh krim
Sekumpulan pemuda menggelecek bola dalam myteam
Segelintir usahawan senyum untung bersama bmw baru
Sedetik keinsafan pada jiwa
Sekelip mata miskin jadi kaya
Seseorang merindui kekasihnya
Sesuatu yang tidak diduga
Sesekembali dari desa
Seorang yang tabah meneruskan langkah
Kala april tiba

p/s : selamat datang april!

kata-kata ini hari : memandu pandang hadapan, sesekali tolehlah ke cermin belakang, lihat perjalanan yang sudah ditempuhi, pedoman jalan yang berliku lagi
____________________________________________________________________


Lilypie Fourth Birthday tickers Daisypath Next Aniversary Ticker Daisypath Happy Birthday tickers Daisypath Happy Birthday tickers

AboutMe

  • I'm reef
  • From Kerteh New Town, Terengganu, Malaysia
  • The Last Man Standing
  • My profile

Last posts

Archives

[Hidup Mesti Terus]

Lingkaran

Lakaran

Liputan

Lingkungan

Lembaran

Lebuhraya

Lengkapan

Lampiran

Laluan

Katakanlah





target= target=!--################################# Put your links here ############################################--_blank